Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı 2022

0
İçeriğimizi oylar mısınız?
İçeriğimizi oylar mısınız?
Teşekkür Ederiz.

Bu yazımızda hemşirelik öğrencileri için başta cerrahi işlem geçiren hastalar olmak üzere hastalar için kullanılabilecek enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı hakkında bilgiler vereceğiz. Eğer siz de öğrenci ya da çalışan bir hemşire iseniz bu içeriğimizi son cümlesine kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı

Hemşireler olarak hastanedeki en önemli görevlerimizden biri bakım planı oluşturmak. Özellikle öğrenci hemşireler bu konuda biraz daha hassas olmalı. Çünkü bu aşamalar gelecekte daha iyi bir hemşire olabilmek ve disiplin sahibi olmak için büyük bir öneme sahip.

Hastanelerde kullanılan belirli başlı birkaç adet bakım planı var. Tabi NANDA hemşirelik tanıları ile daha fazla bakım planı da oluşturmak mümkün ama hastanelerde bir hasta için kullandığımız bakım planı sayısı 10’u pek geçmiyor.

Hastanelerde yaygın olarak kullandığımız hemşirelik tanılarının başında şüphesiz enfeksiyon riski yer alıyor. Özellikle cerrahi alanı için konuşmak gerekirse birçok hastada hemşire olarak yaygın bir şekilde enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı uyguluyoruz.

Yazımızın devamında siz değerli öğrenci hemşireler için ve aktif olarak hemşirelik görevini yürüten kişiler için enfeksiyon riski hemşirelik bakımı hususunda çok önemli bilgilere yer verdik.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı Hemşirelik Süreci

Enfeksiyon riski için bakım planı hazırlıyorsanız özel olarak hazırlanmış bir hemşirelik sürecine ihtiyacınız var. Çünkü enfeksiyon riski görev yaptığınız bölüme, kişiden kişiye, etiyolojiye ve daha birçok faktöre göre değişiklik gösterir.

Sizlere bu aşamada ufak bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi hastane enfeksiyonları hastalar için büyük bir risk oluşturuyor. Özellikle bebek, yaşlı ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda bu konuya çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.

Hastane sonrası tekrar yatışın önlenmesinden tutun da yıllık ölüm oranlarını düşürmeye kadar birçok konuda avantaj sağlamak amacıyla enfeksiyon riski göz ardı edilmemeli. Bu noktada hemşireler olarak çok hassas davranmalıyız.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı Etiyolojisi

Hastanıza enfeksiyon riski için bir hemşirelik bakım planı hazırlamak istiyorsanız altta yatan faktörleri yani etiyolojiyi iyi bir şekilde tanılamanız gerekiyor. İyi haber şu ki hemsirehane.com olarak sizler için aşağıda bir liste oluşturduk.

Bu içeriğimize de göz atmanızı öneriyoruz:  NANDA Hemşirelik Tanıları Sıralaması 2022

Eğer hastalarınızda bu risk faktörleri var ise enfeksiyon riski hemşirelik bakımı için bir planlama yapabilirsiniz. İşte enfeksiyon riski etiyolojileri;

  • Bağışıklık sisteminin baskılanması (kanser, AIDS, immünspresyon, uzun süre hastanede yatış vs.)
  • Geçirilmiş ya da geçirilecek mikro-makro cerrahi işlemleri
  • Obezite, kalp damar hastalıkları ve lenf ödem gibi sorunlar nedeniyle dolaşım sisteminin baskılanması
  • Entübasyon, TPN uygulaması, travma ve ısırık gibi nedenlere bağlı olarak patojen mikroorganizmaların yayılma potansiyelinin artması
  • Kronik hastalıkları varlığı
  • Mevcut enfeksiyon hastalıkları
  • Hemşire tarafından enfeksiyon kurallarına uyulmaması

Eğer saydığımız bu risk faktörlerinin hastanızda olduğunu düşünüyorsanız hiç beklemeden enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı oluşturmalı ve gerekli hemşirelik girişimlerini planlamalısınız.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Tanısı İçin Tanımlayıcı Özellikler

Hemşireler olarak bir bakım planı hazırlarken hastalarda bazı bulguların var olmasına dikkat ederiz. Aynı durum enfeksiyon riski için hazırlanan bakım planlarında da geçerli.

Aynı zamanda güncel verilere göre hazırladığımız anksiyete hemşirelik bakım planı içeriğimize de göz atmanızı öneriyoruz 🙂

Enfeksiyon riski bakım planı ele alacağımız hastalarda şu belirtiler mevcut olabilir;

  • Ateş
  • Titreme
  • Lokalize renk değişiklikleri
  • Halsizlik
  • Ağrı (baş ağrısı, karın ağrısı, lokalize olmuş ağrı vs.)
  • Pozitif kültür sonucu,
  • Ve daha fazlası

Eğer hastalarınızda bu belirtiler mevcut ise enfeksiyon riski hemşirelik planını daha hızlı bir şekilde oluşturmalısınız.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı Hedefleri

Diğer birçok bakım planında olduğu gibi enfeksiyon hemşirelik bakım planında da genel olarak bir hedef ele almamız gerekiyor. Bunu da bakım planı tablosunda “hedefler” alanına yazmalıyız.

Enfeksiyon riski bakım planında “hastanın, enfeksiyonla ilgili risk faktörlerini ve enfeksiyondan korunma yolları için gerekli önlemleri açıklaması” şeklinde bir hedef kullanabilirsiniz.

Enfeksiyon Riski Hemşirelik Bakım Planı Hemşirelik Girişimleri

Geldik yazımızın en önemli yerine. Bir bakım planı oluştururken olmazsa olmazlardan biri hemşirelik girişimlerini belirlemektir.

Bu içeriğimize de göz atmanızı öneriyoruz:  Deri Bütünlüğünde Bozulma Riski Hemşirelik Bakım Planı Nanda
enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı girişimleri
enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı girişimleri

Enfeksiyon riski hemşirelik planı oluştururken kullanabileceğimiz hemşirelik girişimlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Enfeksiyon riski taşıyan hasta tanımlanır.
  • Mikroorganizmaların hastada üremesini engellemek amacıyla gerekli önlemler alınır. Bu önlemler içerisinde el yıkama, gereksiz müdahalelerden kaçınma, asepsi kurallarına uyma, solunum yolu hastalıkları vb. için izolasyon alma gibi önlemler yer almalıdır.
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastalarda aseptik koşullara dikkat edilir, diğer insanlar ile teması kısıtlanır, gerekli enfeksiyon önlemleri alınır ve invaziv işlemler azaltılır.
  • Hastalar ateş, kızarıklık, idrar renginde değişme, ağrı vb. enfeksiyon belirtileri açısından takip edilir.
  • Enfeksiyonun bulaşıcılığı, nedenleri ve risk faktörleri değerlendirilir

Enfeksiyon riski hemşirelik bakım planı oluştururken kullanabileceğiniz başlıca girişimler bu şekildedir. Aynı zamanda başka girişimler kullanmak isterseniz de kullanabilirsiniz. Son olarak daha önceden hazırlanmış şu videoyu da izleyebilirsiniz;

 

İçeriğimizi oylar mısınız?
İçeriğimizi oylar mısınız?
Teşekkür Ederiz.
Leave A Reply

Your email address will not be published.